U trendu

Obnova Saborne crkve u Mostaru bliži se kraju

MOSTAR – Obnova Saborne crkva Svete Trojice u Mostaru bliži se kraju, a pred Božić su postavljena tri sata, koji su donacija jednog pravoslavca, muslimana i katolika.

Sarajevski Avaz piše da su pravoslavni vernici, ali i svi drugi Mostarci posebno obradovani time što su tri časovnika, s rimskim, arapskim i staroslovenskim brojevima, anonimno donirali predstavnici sve tri konfesije.

„Poruka je da Saborna crkva bude simbol pomirenja, što i jeste, jer obnova je započela uz moto ‘Obnovimo hram – Obnovimo Mostar'“, rekli su u SPC u Mostaru.

Tako će, piše Avaz, uskoro Mostaru biti vraćen jedan od njegovih prepoznatljivih simbola, gde bi pravoslavni vernici mogli da se okupe već narednog Božića.

Ovaj nacionalni spomenik BiH bio je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Obnova crkve, koja je zapaljena i minirana u junu 1992., započela je 2010. i za koji dan bit će okončani građevinski radovi. Nakon toga, sledi uređenje enterijera i partera. Dosadašnji radovi koštali su nešto više od osam miliona KM, a procenjuje se da će isto toliko biti potrebno za unutrašnje uređenje i parter.

Planirano je da Saborna crkva Svete Trojice bude završena do leta, kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obeležava 800 godina postojanja, odnosno, kada je ustoličen prvi episkop.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.