U trendu

OČRP: Ne menjati Zakon o slobodnom pristupu informacijama

PODGORICA – Regionalna mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OČRP) traži od Vlade Crne Gore da odustane od izmena Zakona o slobodnom pristupu informaciama, pišu podgoričke Vijesti.

Urednik i suosnivač OČRP, Dru Saliven, poručio je tim povodom da „nema izgovora za ovakav zakon“, koji je, kako je rekao, nedemokratski.

Saliven je upozorio da, ako se usvoje izmene ovog zakona, novinari neće moći da obavljaju svoj posao, i sprečiće da se država razvije u demokratiju kakvu narod Crne Gore zaslužuje.

„Predsednik Milo Đukanović je već tri decenije na čelu Crne Gore i država je, nažalost, širom sveta ozloglašena zbog korupcije i organizovanog kriminala“, poručili su iz OČRP, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz OČRP su poručili da Vlada Crne Gore treba da odustane od predloženih izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje bi omogućile funkcionerima da sakriju informacije koje bez sumnje treba da budu dostupne novinarima i javnosti.

OČRP je dodao i da bi zakonom političkim partijama bilo dozvoljeno da odbiju zahteve za pristup informacijama o njihovim finansijama i drugim aktivnostima.

„Između ostalih ograničenja, predložene izmene bi takođe omogućile institucijama da odluče da li da objavljuju informacije. Na primer, zahtevi mogu biti odbijeni jer su ‘nerazumni’, iako ne postoje adekvatni kriterijumi za razmatranje tih zahteva. Funkcioneri takođe mogu da odbiju da objave informacije ukoliko smatraju da je neko podnio ‘previše’ zahteva za pristup informacijama“, navode iz OČRP.

OČRP je naveo da bi ovakva ograničenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama samo dodatno narušila imidž Crne Gore.

„Predloženi zakon bi stvorio nepremostive barijere za novinare koji nastoje da otkriju koruptivne i kriminalne radnje. Na taj način, zakon bi doveo do podrivanja napora za povećanje transparentnosti i suzbijanje kriminala i korupcije – što su preduslovi ukoliko država želi da postane članica Evropske unije“, kazali su iz OČRP.

Istakli su da su ove izmene još jedan dokaz da „predsednik Đukanović i njegovi bliski saradnici nameravaju da očuvaju svoj režim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.