Odbor za nacionalne manjine: Vlada da stavi dvojezične ploče

ZAGREB – Odbor hrvatskog Sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, danas je pozvao hrvatsku Vladu da postavi dvojezične ploče na državne institucije u Vukovaru i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obaveza za to.

Odbor je takođe zadužio Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture da izradi akcioni plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mesta u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji ta zakonska obaveza, prenela je Hina.

Taj će saborski odbor na svojoj prvoj sednici u septembru raspraviti predlog Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji je 2015. Ministarstvo uprave uputilo u proceduru i posle toga pokrenuti postupak usvajanja ovog zakona koji je već ranije prošao prvo čitanje.

Odbor će osnovati i komisiju koja će posetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gde su stvarni problemi, predložio je predsednik Odbora, Milorad Pupovac iz SDS S-a.

(Tanjug)

Napišite komentar