U trendu

Odlazeći hrvatski ministar finansija objasnio razloge za ostavku

 Odlazeći potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić izjavio je danas da se više ne vidi u politici i da je zato rešio da napusti funkciju na kojoj je bio šest godina.

Obrazlažući neočekivanu ostavku koja je objavljena pre dva dana, Marić je novinarima u Zagrebu rekao da zasad nema dogovoreni novi radni angažman.

On je ocenio da su ispunjeni svi ciljevi u području javnih finansija i da oseća da je ovo najbolji trenutak za odluku o odlasku sa funkcije.

Takodje je rekao da će odluka o ulasku Hrvatske u evrozonu koja se očekuje iduće sedmice biti „tačka na I“ njegovog angažmana u području javnih finansija.

„Rezultati opipljivi, ciljevi i prioriteti koji su zadati su ostvareni“, naglasio je Marić koji je jedan od najvažnjjih i nauspešnijih aktuelnih ministara u vladi premijera Andreja Plenkovića.

On je ocenio da uprkos svim izazovima Hrvatska na privrednom i finansijskom planu „stoji bolje nego ikad“.

„Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i moja je odluka da idem nekim drugim vodama“, naveo je odlazeći ministar.

Marić je izrazio uverenje da će budući ministar finansija Marko Primorac „jako dobro raditi“.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da je Marić tokom više od šest godina dao veliki doprinos vladi i da će on sam da objasni zašto je podneo ostavku.

On je rekao da je Marić doprineo ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti zemlje, ističući da će sistem nastaviti da funkcioniše.

Upitan je li postojao način da nagovori Marića da ostane na poziciji, Plenković je odgovorio da se rukovodi načelom da „svako ko želi da bude član vlade, mora to 300 posto hteti, ne samo 100 posto“.

Član vladajuće koalicije i bivši ministar finansija u vladi levog centra, Radimir Čačić (Reformisti) izjavio je novinarima da iza Marića stoje rezultati, poput ulaska u evrozonu, podizanje kreditnog rejtinga zemlje i stabilizacija duga.

On je, medjutim, ukazao da je bilo i velikih promašaja poput milijarda utrošenih na garancije za brodogradilišta.

Predstavnici opozicionih stranaka su u izjavama novinarima izrazili uglavnom iznenadjenje Marićevom ostavkom ističući da je do nje došlo u vreme ozbiljnih ekonomskih izazova, ali i uoči ulaska Hrvatske u evrozonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar