U trendu

Odredba o izazivanju panike i nereda nije ustavna

PODGORICA – Akcija za ljudska prava (HRA) podnela je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocenu ustavnosti člana Krivičnog zakonika Crne Gore, koi se odnosi na izazivanje panike i nereda, a koji sankcioniše objavljivanje „lažnih vesti“.

Uz inicijativu je podnet i predlog za donošenje privremene mere u vidu obustavljanja izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji koji su preduzeti, kao i onih koji bi mogli biti preduzeti na osnovu tog člana Krivičnog zakonika do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, preneo je portal RTCG.

To, kako objašnjavaju u HRA , podrazumeva akte i radnje protiv tri novinara, Anđele Đikanović, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, koji su ovog meseca osumnjičeni da su izvršili takvo krivično delo i zbog toga bili lišeni slobode.

HRA smatra da ovaj član KZCG nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore iz nekoliko razloga.

“Ograničava slobodu izražavanja u cilju zaštite reda i mira, što predstavlja osnov koji Ustav ne predviđa za ograničavanje te slobode. Drugo, član je neprecizan, omogućava proizvoljna tumačenja na štetu ljudskog prava na slobodu izražavanja i kao takav ne ispunjava standard kvaliteta zakona koji zahtijevaju međunarodni ugovori. Treće, moguće lišavanje slobode pre suđenja i propisana zatvorska kazna do tri godine nesrazmerno ograničavaju slobodu izražavanja i odvraćaju od primene slobode izražavanja posebno putem medija, društvenih mreža i na javnim skupovima sa nesagledivim posledicama”, navode iz HRA.

Član 398 KZCG posebno nije u skladu sa Ustavom jer, kako poručuju iz HRA, ne obezbeđuje da će se primenjivati u skladu sa razrađenim i detaljnim standardima slobode izražavanja, koji pod određenim okolnostima dozvoljavaju objavljivanje i prenošenje i neistinite informacije, koja može da šokira publiku.

“Zbog svega toga smo predložili Ustavnom sudu da u najkraćem mogućem roku prihvati ovu inicijativu, pokrene postupak ispitivanja ustavnosti člana 398 Krivičnog zakonika, proglasi ga neustavnim i tako zaštiti slobodu izražavanja”, navodi se u saopštenju HRA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar