U trendu

Održana liturgija u crkvi proroka Ilije kod Jasenovca

Srpska pravoslavna crkva održala je danas, na godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, liturgiju i pomen za stradale u Jasenovcu i Mlaki.

U crkvi Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, pored Jasenovca, liturgiju su služili mitropolit zagrebački Porfirije, vladika slavonski Jovan i umirovljeni vladika Atanasije.

Liturgiji su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar kulture i prosvete Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici Srpskog narodnog veća predvođeni Miliradom Pupovcem, predstavnici Srba u županiji sisačko-moslovačkoj.

Mitropolit Porfirije rekao je da neće sabirati i oduzimati žrtve, kao i da je relativizacija bilo čega, a naročito zla, veći greh od greha onih koji su živote uzimali.

„Svaka vrsta relativizacije zla koji se ovde desio, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci, zato što ničim uslovljeni, ničim izazvani, oni koji pokušavaju da minimiziraju i relativizuju zlo ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati“, rekao je mitropolit.

On je rekao da su na današnji dan pre mnogo godina ljudi na tom mestu, protiv svake nade, imali čvrstu nadu i da su ona i život pobedili.

Mitropolit Porfirije je naveo da mesta poput Jasenovca treba da pobude u ljudima pokajanje, ljubav i molitvu, kao i podstrek da svakog dana budemo bolji od sebe i da znamo da nada uvek otvara put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.