U trendu

Održana prva sednica Predsedništva BiH, istaknuta samo zastava BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjoj sednici Predsedništva dogovoreno da se u posetu BiH pozovu predsednici zemalja regiona – Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.
Sednica Predsedništva je održana u sali u kojoj je bila samo zastava BiH, iako je Dodik ranije rekao da neće prisustvovati sednicama ako na njima ne bude istaknuta i zastava Republike Srpske.

Posle sednice Dodik je rekao novinarima da su on i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić tražili da se smeni jedan broj ambasadora.

„Za sedam dana pripremićemo informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razrešeni“, rekao je on.

Dodao da je danas usvojena zajednička izjava u vezi s evropskim integracijama, kao i da je od Saveta ministara zatraženo da što pre reši proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Dodik je naveo da je bilo reči i o migrantskoj krizi, ističući da je u BiH registrovano 23 hiljade migranata, od čega je većina prošla kroz BiH, dok je od 3.500 do 4.000 migranata smešteno u BiH.

On je naveo da je na sednici zaključeno da se migrantima ne daje pravo azila, kako bi se sprečilo izazivanje unutrašnjih problema u BiH.

Dodik je rekao da članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmene Poslovnika o radu Predsedništva kojim bi se u Sali za sastanke isticala zastava RS. On je najavio da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sednica Predsedništva BiH danas je održana u Sali za sastanke u kojoj je bila istaknuta samo jedna zastava BiH. Dodik je juče rekao da ne želi da prisustvuje sednicama u zgradi Predsedništva BiH ako u sali ne bude istaknuta zastava Republike Srpske ili izbačena zastava BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.