U trendu

Odsustvo saradnje omogućilo ilegalan ulazak izbeglica

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov ocenio je da je odsustvo komunikacije i saradnje sa susednom Grčkom dovelo da toga da veliki broj izbeglica u ponedeljak pokuša ilegalno da predje na makedonsku teritoriju.

„Odsustvo komunikacije i saradnje političara i bezbednosnih službi Makedonije i Grčke i nemogućnost da se uspostave zajednički operativni timovi za brze intervencije dovelo je toga da nekontrolisan broj izbeglica i stranih državljana sa teritorije EU pokuša ilegalno da predje granicu van zvaničnog prelaza i da udju u područje u kojem je proglašeno stanje“, rekao je Ivanov.

Ivanov je posle sednice Saveta za bezbednost u proširenom sastavu rekao da ako Makedonija i Grčka što brže ne počnu da saradjuju kao dve susedne zemlje, izvesno je da će se takvi incidenti ponavljati i usložnjavati.

Makedonski predsednik je rekao da vlasti „bilo koje države na ovoj migrantskoj ruti ne smeju da ostanu pasivni posmatrači takvih incidenata“.

„Najbolji signal koji može u ovom trenutku da se uputi je da se prekine praksa dovodjenja dodatnog broja migranata koji bi postavljali kampove na samu graničnu liniju“, rekao je Ivanov.

Prema njegovim rečima, Makedonija je do sada pokazala da je spremna na sve scenarije i da neće dozvoliti povećanje bezbednosnih rizika zbog migrantske krize.

Ivanov je pohvalio reakciju makedonskih bezbednosnog snaga u ponedeljak, kada je velika grupa migranata ilegalno pokušala da predje iz Grčke koja je deo šengenske zone u Makedoniju.

„Pozdravljam njihovu pravovremenu i odgovornu reakciju bez upotrebe sile“, rekao je Ivanov.

Ivanov je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kojem su prisustvovali i funkcioneri četiri najveće političke partije, VMRO DPMNE, SDSM, DUI i DPA, sazvao zbog pretnji od ilegalnih migracija koje dolaze sa teritorije EU i šengenske zone, kao i mogućnosti da se ta pretnja pojača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.