U trendu

OEBS:Rumunski izbori dobro vođeni u nepovoljnim okolnostima

BUKUREŠT – Parlamentarni izbori u Rumuniji dobro su vođeni u nepovoljnim okolnostima, pre svega zbog porasta broja slučajeva kovid-19, ali i zbog kasnog usvajanja zakonskih amandmana i nekih važnih propisa, navode međunarodni posmatrači iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija ODIHR se usredsredila na ključna pitanja koja su identifikovali uoči izbora, a kako bi procenila u kojoj meri su parlamentarni izbori održani u skladu sa OEBS-ovim obavezama i drugim međunarodnim standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

„Kampanja je ostala anemična, ne samo zbog pandemije, već i zbog političkog zamora, jer su ovo bili četvrti izbori u 18 meseci“, navodi se u saopštenju.

Iako se kampanja u početku fokusirala na pitanja poput ekonomskog oporavka i borbe protiv korupcije, pogoršanje stanja u javnom zdravstvu ubrzo je dominiralo političkom debatom. Predsednik je više puta u javnim izjavama jasno istakao svoje partijske preferencije tokom pripreme za izbore.

Ocena je da je to „zamaglilo liniju“ između njegovih službenih dužnosti i predizborne kampanje, a što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima i opredeljenošću svih zemalja OEBS-a da će država i političke partije biti jasno odvojene.

Izborna administracija je efikasno upravljala procesom i uglavnom je uživala poverenje. Ipak, prema ODIHR-uvažne odluke u vezi sa pandemijom kovid-19 donete su kasnije nego što je trebalo.

Na ograničenom broju biračkih mesta koja je Misija posetila, postupak glasanja je bio neometan i poštovale su se procedure. Birači koji žive u inostranstvu mogli su da glasaju poštom ili lično tokom dva dana na biračkim mestima u više od 90 zemalja. Međutim, zdravstvena ograničenja rezultirala su smanjenjem biračkih mesta u inostranstvu od prošlogodišnjih predsedničih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.