U trendu

OEBS u borbi protiv trgovine ljudima među migrantima u BiH

SARAJEVO – Članovi organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvale su danas na podršku žrtvama trgovine ljudima, a nakon posete Bosni i Hercegovini, saopstila je ta organizacija.

Tokom trodnevne posete, specijani predstavnik OEBS-a protiv trgovine ljudima, Valijant Ričej i potpredsednik OEBS-a, Gudrun Kugler, razgovarali su o tome kako poboljšati identifikaciju i pomoći žrtvama među migrantima koji prolaze kroz zemlju, izveštava OEBS.

„Ljudi u pokretu su posebno ranjivi i izloženi velikom riziku od eksploatacije. Otkrivanj i zaštita žrtava je prvi korak u borbi protiv zločina“, rekao je Ričej.

Kugler je rekao da podržava lokalne vlasti i civilno društvo u izgradnji sistema koji će osigurati identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima u mešovitim migracionim tokovima koji će pomoći u otkrivanju kriminalnih mreža koje profitiraju od eksploatacije ranjivih muškaraca, žena i dece.

„Parlamentarci širom regiona OEBS-a pozvani su da pronađu načine za najbolju borbu protiv trgovine ljudima, uključujući mehanizme prevencije i obeshrabrujuću potražnju, dodao je Kugler.

Dmitrij Jordanidi, zamenik šefa Misije OEBS u Bosni i Hercegovini, rekao je da Misija prati situaciju na lokalnom nivou, posebno na mestima koja su više naseljena migrantima, kao što su Unsko-sanska oblast i Sarajevo.

Ponavljajući OEBS-ov poziv na podršku, Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini rekao je kako međunarodne strane moraju sarađivati kako bi se zajednički pronašlo rešenje za identifikaciju i zaštitu žrtava u migracionim tokovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.