U trendu

Oficir zbog pasoša napustio kasarnu – kažnjen

BEČ – Neposredno pred odlazak u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu je jedan oficir austrijske vojske, bez dozvole, napustio kasarnu, zbog čega je sada osuđen za nepoštovanja naredbe.

Iako mu je zbog pandemije bilo zabranjeno da napusti kasarnu, on je pred put izašao, navodno iz panike jer je primetio da mu je pasoš ostao kod kuće.

Sud je ocenio da je prekršio obavezu poslušnosti, ali presuda još nije pravosnažna.

Ukoliko presuda bude pravosznačna preti mu disciplinarna kazna u iznosu od 500 evra, kao i tri godine zabrane učešća u mirovnim misijama.

Inače radi se o oficiru koji je 15 godina u vojsci i koji je u više navrata učestvovao u mirovnim misijama, tako i na Kosovu i nedavno u Bosni.

Oficir tvrdi da je delovao u panici, da je najpre pokušao telefonski da dobije svoje nadređene da im objasni stanje, ali pošto u tome nije uspeo, izašao je iz kasarne i proveo noć u kući svog rođaka.

Ujutro su vojnici novog kontingenta pri Euforu bili već u autobusu kada se javio i rekao da će svojim kolima da ih stigne na granici Špilfeld, a ako misle da bi ugrozio njihovo zdravlje želeo je do Bosne da putuje svojim kolima.

Taj predlog je odbijen, i naknadno se ispostavilo da je mogao da putuje i bez pasoša samo sa legitimacijom Eufor-a.

Upitan što nije prihvatio disciplinske mere, već je želeo pred sud, kazao je da je želeo da se čuje njegova verzija, jer ga nadležni pukovnik nije želeo saslušati.

Sud je, međutim, presudio da je kriv zbog neposlušnosti, a presuda nije pravosnažna jer je oficir, koji sada radi u elektronskoj industriji, zatražio vreme za razmatranje da li će prihvatiti presudu ili uložiti žalbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.