U trendu

OHR povodom slučaja Višković: Otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka je krivično delo

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) upozorila je da je krivično delo po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka.

„Na Tužilaštvu BiH je da preduzme neophodne korake u skladu sa zakonom“, kazali su iz OHR-a za regionalnu televiziju N1.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svedoka koji je dao iskaz Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premeštanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je ranije pozvao Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti Viškovića vodeći se navodima zaštićenog svedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na sudjenju u predmetu „Josipović i drugi“ naveo da mu je „Radovan Višković nudio novac da premešta masovne grobnice“.

Pošto su u medijima izneti detalji o identitetu, kao i sam identitet zaštićenog svedoka u predmetu Posebnog odeljenja za ratne zločine, Tužilaštvo je informisalo nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svedoka, potvrdjeno je danas za N1 u Tužilaštvu BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.