Opozicija u RS potpisala zajedničku izjavu: Odlučni za promene

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj danas su na sastanku u Bijeljini usvojili zajedničku izjavu o svojoj odlučnosti za duboke promene u tom entitetu.

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS) su naveli potpunu promenu načina vladanja, omogućavanje pune transparentnost rada institucija, prekid koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomskih prilika i budžeta RS.

Upozorili su da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se moraju ispitati i procesuirati sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet i naneta šteta ugledu i dostojanstvu Republike Srpske.

Lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a – Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, istakli su da su njihove stranke saglasne da je potrebno što pre zaustaviti štetno delovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pozvali su sve „savesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobadjanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja RS“.

SDS, PDP i DNS su takodje saglasni da su što pre potrebni „nova većina“ u Narodnoj skupštini RS i nova vlast BiH, da bi se zaustavilo „degradiranje institucija“ i „dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na RS“.

„Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno doneti ključne zakone koji će obezbediti povratak poverenja gradjana u institucije“, navodi se u zajedničkoj izjavi gde su navbrojani zakoni o poreklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarevanju krivičnih dela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava.

Opozicione stranke su istakle da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucena i pritisaka na gradjane, te Javni RTV servis – RTRS osloboditi uticaja SNSD.

Ocenjeno je da je rezultat 15 godina „katastrofalne“ vladavine SNSD to da je RS u teškoj ekonomskoj situaciji, a da je „posebno pogubno“ što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.

To je, kako su ukazali, u narodu proizvelo osećaj nesigurnosti i besperspektivnosti, i rezultiralo masovnim odseljavanjem stanovništva.

SDS, PDP i DNS su zaključile da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, da bi, za razliku od prethodnih, bili zakoniti, pošteni i izrazili volju gradjana Doboja, dok su na izborima koji će se ponoviti na biračkim mestima u Srebrenici, najavile punu podršku srpskom kandidatu za načelnika, Mladenu Grujičiću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.