U trendu

Opozicioni lideri u RS: Milanovićeva poseta Derventi skandal i teška uvreda srpskom narodu

Vršilac dužnosti predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas da je dolazak predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) i to na godišnjicu zločina koje je regularna vojska Hrvatske počinila u Sijekovcu, predstavlja skandal i tešku uvredu srpskom narodu i ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

„Dolazak predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO-a i uručivanje odlikovanja toj, po zlu čuvenoj jedinici, na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna hrvatska vojska učinila u Sijekovcu, samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini“, naveo je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.
On je naveo da je „šokiran kao čovek i učesnik odbrambeno – otadžbinskog rata da se ovakav sraman čin dešava usred Republike Srpske, bez ikakve reakcije institucija RS“.

Prema njegovim rečima, 103. brigada HVO „odgovorna za veliki broj zločina na području Posavine i Dervente, logore, mučenja i masakre, što sigurno nije nepoznato Milanoviću, a pogotovo vlastima Republike Srpske“.

Miličević je dodao da je dobio veliki broj poziva gradjana Dervente, koji su, kako je rekao, „u neverici posmatrali vijorenje ratnih obeležja HVO i paradiranje u ratnim uniformama te zločinačke brigade, uz isto pitanje od svih – kako je moguće da se ovo dešava u Republici Srpskoj i ko je ovo dozvolio?“.

Lider SDS-a je istakao da od nadležnih institucija Republike Srpske „očekuje da u najkraćem mogućem roku obznane javnosti i gradjanima ko je dozvolio ovaj sraman dogadjaj u Derventi, te da se odgovorni kazne“.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da je današnja poseta Milanovića Derventi „skandal i nacionalna sramota“, posebno jer odlikuje ratnu brigadu HVO-a, koja je „rušila Derventu i ubijala srpski narod“.

Borenović je naveo da je to rezultat „posebnih, prijateljskih i strateških veza režima Milorada Dodika sa njihovim hrvatskim prijateljima“.

„Milanović bez problema usred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u istoriji, srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću“ kazao je lider PDP-a.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boravi danas u Derventi, u Republici Srpskoj, gde prisustvuje obeležavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane Derventa.

Milanović je ovu brigadu odlikovao redom Nikole Šubića Zrinskog, za, kako je navedeno, „iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.