U trendu

Orban: Razumem navijače zašto su zviždali Ircima koji kleče

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da je klečanje igrača pre početka sportskih događaja, u znak protesta protiv diskriminacije, povezano sa ropstvom i da nije svojstveno Mađarskoj kao centralnoevropskoj državi.

Komentarišuće zvižduke mađarskih navijača fudbalerima Irske, koji su klečali pred meča u Budimpešti sa Mađarskom (0:0), Orban je kazao da su navijači reagovali na način na koji se obično reaguje posle provokacije.

„Oni ne biraju uvek najelegantniju reakciju, ali moramo da razumemo njihove razlike i ja se slažem sa navijačima“, kazao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da se mora poštovati kultura domaćina.

„Ako ste gost nečije zemlje, onda morate da razumete kulturu te domaćina i da ne provocirate. Ne provocirajte domaćina. Mi ovakav gest (irskih fudbalera) možemo da vidimo, sa naše kulturološke tačke, kao nerazumljiv, kao provokaciju“, izjavio je Orban.

Mađarska, jedna od 14 zemalja domaćina predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu (11. jun – 11. jul), suočava se sa izborima, a Orbanu poručuje da mađarski sportisti treba uspravno da stoje i da se bore, preneo je Rojters.

Mađarski navijači su zviždali irskom nacionalnom timu koji je klečao pred početak nedavne prijateljske utakmice u Budimpešti, a irski selektor Stiven Keni rekao da je zviždanje nepojmljivo.

Menadžer Engleske Geret Sautgejt je rekao da se njegov tim ne bi držao „isključivo fudbala“ tokom Evropskog prvenstva, dok je jedan od njegovih prvotimaca izjavio da je tim ujedinjen u borbi protiv rasne nepravde, uprkos podsmehu nekih navijača.

Orban je dodao da nema simpatije prema „ovim klečećim poslovima“.

„Ne mislim da ovo ima mesta na terenu. Sport je nešto drugo“, naglasio je premijer Mađarske.

Orban smatra da se gest proširio vrlo brzo zbog krivice koje bivše robovlasničke nacije osećaju prema potomcima robova koji sada žive među njima, dodavši da Mađarska nikada nije imala robove.

„Ovo je težak, ozbiljan moralni teret, ali svaka nacija mora da nosi svoj teret. Oni moraju to sami sa sobom da rasčiste“, zaključio je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar