U trendu

Orešković kaže da će imati i svoje kandidate za ministre

Mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade Tihomir Orešković izjavio je danas da će imati i svoje kandidate za ministre i pravo veta na kandidate koje mu budu predlagali Most i Domoljubna koalicija koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

„Ako mislim da osoba koju mi predlože za ministra nije ta osoba, ja ću to argumentovati, imam pravo veta. Imaću i ja svoje kandidate“, rekao je Orešković novinarima u Zagrebu upitan hoće li, uz kandidate koje mu predlažu HDZ i Most, imati i neke svoje.

Orešković se obratio novinarima po povratku iz Kicbila gde je učestvovao na sastanku investitora i bankara.

On je rekao da je sastanak bio uspešan i da su predstavnici investitora i bankara pozitivno reagovali na plan koji im je predstavio o kontroli i smanjenju javnog duga. Prema njegovim rečima, prvi njegov cilj bio je da se upozna s najmoćnijim investitorima koji drže 80 odsto hrvatskog duga i da se pokrene optimizam i pozitivna klima za investitore.

„Mislim da smo taj prvi cilj vrlo dobro ispunili“, rekao je on i dodao da su investitori ocenili da je vrlo pozitivan korak za Hrvatsku da na čelo Vlade dolazi neko iz privatnog sektora, odnosno iz finansija.

Orešković je rekao da Hrvatska može da smanji dug i pokrene rast i bez bolnih rezova. Mandatar je rekao da je uveren da ima podršku ne samo stranaka koje ga podržavaju – HDZ i Mosta, već i širu.

Mandatar bi idućeg petka u Saboru trebalo da predstavi svoju vladu i njen program. Još nije poznato ko će biti članovi nove vlade, a Orešković dosad nije učestvovao u pregovorima Domoljubne koalicije i Mosta o sastavu vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.