U trendu

„OSA-e nije prisluškivala zvaničnike iz Srbije“

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocenio je izuzetno značajnim za celokupne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije to što je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas utvrdila da OSA ni na koji način nije delovala protivzakonito.

OSA u svom delovanju nije preduzimala bilo kakve nezakonite mere i radnje, a zvaničnici Srbije nisu prisluškivani, rekao je Mektić za Fenu.

„To je veoma značajno zbog toga što je u poslednjih nekoliko dana jedan broj pojedinaca, a tu pre svega mislim na Stevandića, Galijaševića i još `neke tzv. eksperte`, tvrdio da je bilo tajnog, neovlašćenog prisluškivanja, odnosno `operativnog prodora prema rbiji`, optužujući pritom kadrove iz reda srpskog naroda u okviru ovlaštene agencije, a danas je to demanovano“, rekao je Mektić.

Dezinformacije su, kazao je, plasirali pojedinci, a one su uticale na odnos dveju zemalja na političkom i bezbednosnom nivou.

Mektić očekuje da će nakon završetka spomenute istrage Srbija i BiH nastaviti da grade i unapređuju odnose u atmosferi poverenja i na obostrano zadovoljstvo.

Ministar je pozvao nadležno tužilaštvo da, sada kada je utvrđeno da je dokument OSA-e zakonit, odnosno da ova agencija ni na koji način nije delovala protuzakonito, promtno reagira i utvrdi odgovornost pojedinaca koji su poverljivi dokument `izneli u javnost`.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa čelnicima ove agencije o pitanjima u vezi s predmetom kodnog naziva „Ušće“, a nakon sastanka je istaknuto kako je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionera Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar