U trendu

Osamdesetak požara u Grčkoj

Dva velika šumska požara u Grčkoj – u Atini i na Peloponezu se smiruju, ali se razgoreva treći veliki, na ostrvu Skiros.

Posle neprekidne intervencije vatrogasne službe uz pomoć aviona i helikoptera, smiruju se i požari kod Malakase, severno od Atine, kao i kod Korinta.

Ukupno u Grčkoj šuma i nisko rastinje gore na 79 mesta, ponegde uz naselja, a jak vetar ih širi i razgoreva one koji su bili delimično ugašeni.

Na jugu Peloponeza i na ostrvu Kitiri zbog požara od juče nema struje, a jedno naselje nema ni vode jer su izgorele pumpe.

U gradiću Neapolisu, na Peloponezu, i u susednim selima su izgorele desetine kuća, a jedan žitelj je tokom požara umro od srčanog napada.

Iako popis štete još nije obavljen, procenjuje se da je ona ogromna u voćarstvu, maslinarstvu i stočarstvu ionako siromašnog juga Peloponeza.

U jednoj park-šumi na obodu urbanog dela Atine, uhapšeni su jedan Grk i jedan Bugarin zbog izazivanja požara iz nehata juče u podne. Obojica pčelari, palili su travu oko košnica, a vatra je brzo zahvatila šumu.

Treći pčelar, Grk, iz istog razloga je uhapšen kod sela Egio, na severu Peloponeza.

Požar na šumovitom obodu centra Atine je u tri naselja stigao do stambenih višespratnica čiji su stanari evakuisani, kao i jedan dom za decu bez roditeljskog staranja i jedan manastir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.