U trendu

Osmani: Bugarska možda promeni odluku, konačna na EU

SKOPLJE – Neuspeh u postizanju sporazuma i odluka Bugarske da ne podrži pregovaracki okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU nije dobra vest, ali to ne znači da se to neće promeniti na narednim sastancima, izjavio je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Kako prenosi MIA, on je ukazao da konačni odluku daje Evropski savet i da Severna Makedonija ima još nekoliko dana koje mora da iskoristi.

Ocenio je da će odluka Bugarske da ne podrži evropske integracije Severne Makedonije imati ozbiljne posledice na unutrašnju dinamiku i odnose, ali i na regionalna pitanja.

Objasnio je da se zamerke Bugarske odnose na skraćeno ima Makedonije i da Sofija traži dodatno preciziranje da li se ime odnosi na zemlji ili istorijski region.

„Verujem da ima prostora da se objasni da Severna Makedonija nema teritorijalne pretenzije i da se prema Prespanskom sporazumu i dugo i kratko ime odnose na politički entitet države“, naveo je Osmani.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je Sofija obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovaracki okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar