Osmani: EU da prestane da ucenjuje S.Makedoniju

PRAG – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas Evropsku uniju da prekine da „ucenjuje“ njegovu zemlju nametajući joj nove prepreke za članstvo u EU.

„Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana“, rekao je Osmani na onlajn konferenciji za novinare u Pragu, a prenosi MIA pozivajući se na AFP.

On je upozorio da će spor s Bugarskom, koja je uložila veto na početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, negativno uticati na ceo Balkan.

Istakao je i da nisu nagrađeni napori Severne Makedonije da ima dobre odnose sa susedima.

S druge strane, pozdravio je podršku 26 od 27 zemalja bloka, navodeći da je to najbolji način da se obnovi entuzijazam i poverenje u proces.

„I podržavanje i ubrzanje procesa integracije je najbolji način da se poboljšaju odnosi između suseda“, rekao je Osmani.

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček, nakon razgovora sa Osmanijem, izrazio je nadu da će kompromis biti postignut do kraja godine.

On je dodao da se u EU vode veoma intenzivni razgovori o tome kako da dođe do pomaka.

Petriček je ocenio da EU mora da zadrži status pouzdanog partnera za zemlje koje primenjuju reforme i „rade domaće zadatke“.

Severna Makedonija je prošle godine promenila ime kako bi okončala spor sa Grčkom, koja je blokirala ambicije Skoplja ka EU, ali se sada suočava s protivljenjem Bugarske zbog svoje istorije i jezika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.