U trendu

Osmani:Niko ne može da spori makedonski jezik i identitet

SKOPLJE – Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani izjavio je da je sa bugarskim kolegama postigao konsenzus oko toga da ne može da se spori postojanje makedonskog jezika i identiteta, prenosi portal Plusinfo.

„Bugarska ne spori identitetske atribute“, rekao je Osmani i dodao da ne postoji potreba za takav strah zato što niko ne može da osporava makedonski jezik i identitet.

Ali, dodaje on, kamen spoticanja je pozicija Sofije u odnosu na istoriju, odnosno tumačenja prošlosti.

„Nažalost i zbog objektivnih i zbog subjektivnih faktora izgubili smo međusobno poverenje“, kazao je on i dodao da je izgubljeno poverenje i u tome da će biti sproveden međudržavni sporazum o saradnji i prijateljstvu koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine.

Inače Sofija je u decembru prošle godine blokirala početka pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji sa EU, a kao razlog je navela neispunjavanje odredaba međudržavnog sporazuma od strane Skoplja.

Vlasti u Sofiji zahtevaju da Skoplje odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije i da pregovarački okvir za tu zemlju sadrži jasan plan realizacije međudržavnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.