U trendu

Osmani: S.Makedonija će predsedavati OEBS 2023. godine

Severna Makedonija će predsedavati Organizacijiom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u 2023. godini, objavio je danas ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je danas na kraju dvodnevnog ministarskog onlajn-sastanka OEBS u Tirani „56 zemalja učesnica – od Vladivostika do Vankuvera, konsensusom prihvatilo kandidaturu Severne Makdonije, i time joj i zvanično dodelilo predsedavanje u 2023. godini, koje sledi posle Švedske i Poljske“ – predsedavajućih iduće i 2022. godine.

„Danas smo izborili veliki diplomatski uspeh za našu državu“, ocenio je Osmani.

Istakao je da će to Severnoj Makedoniji doneti „novo i bolje pozicioniranje“ kao „konstruktvnog aktera i kontributorau promociji zalaganja OEBS, a indirektno će se stvoriti i mogućnost da manifestuje institucionalni kapacitet koji se očekuje od zemlje članice NATO i buduće članice EU“.

„Ovo je veliko priznanje i za istinskisni napredak koji kao zemlja pokazujemo prethodnih godina, kako u pogledu unutrašnje reformske agende, unutrašnje kohezije posebno kroz autentični model multietničkih odnosa, tako i na medjunarodnom nivou, pa i u evropskim i svetskim okvirima“, rekao je Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.