U trendu

Ostojić: Orban, Vulin i Karamarko deluju zajedno

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je danas kritike da njegova zemlja ne poštuje pravila kada je reč o propuštanju izbeglice bez registracije u Mađarsku i ponovio da Hrvatska neće biti sabirni centra za izbeglice koje žele u EU.

„Kroz Mađarsku je prošlo najmanje pola miliona ljudi, što neregistrovano, što registrovano, pa ta država ne može Hrvatskoj da deli lekcije o postupanju prema migrantima“, rekao je Ostojić novinarima na ulazu u kamp kod Opatovca koji je podigla Hrvatska vojska za privremeni smeštaj migranata koji ulaze u tu zemlju.

Ostojić je rekao da „saveznici gospodina Orbana zajedno deluju, (Aleksandar) Vulin iz Srbije, (Tomislav) Karamarko u Hrvatskoj i Orban, zajedno“, prenela je agencija Hina.

Prema njegovim rečima, Hrvatska demokratska zajednica na čelu s Karamarkom poslednjih dana je širila histeriju kada je reč o izbeglicama.

„Neka se obrati svojim prijateljima Orbanu, Vulinu, Miloševićevim pionirima s kojima zajedno produciraju ovakvu histeriju. To je ista ekipa. Ti bi silom, žicom i oružjem pokušali da reše stvar“, zaključio je hrvatski ministar.

On je dodao da je i mađarsko otvaranje granice sa Srbijom verovatno rezultat pritiska Srbije na Mađarsku, pošto je Hrvatska zatvorila sedam od osam graničnih prelaza prema Srbiji.

„Umesto da (izbeglice) šalju nama, pa mi u Mađarsku, sada će to rešiti direktno sa svojim prijateljima“, rekao je Ostojić.

U privremenom šatorskom naselju za izbeglice kod Opatovca predviđeno je oko 4.000 mesta.

Izbeglice koje žele u zemlje zapadne Evrope tamo bi ostajale najduže 48 časova dok se ne organizuje njihovo prebacivanje prema Mađarskoj. Izbeglice će, čim pređu u Hrvatsku, umesto kao dosad u Tovarnik, biti prevezeni u Opatovac.

Prema poslednjim informacijama, u Hrvatsku je od srede ušlo oko 27.000 izbeglica, a oni i dalje pristižu iz Srbije.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Deo izbeglica iz Hrvatske izlazi i preko Slovenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.