U trendu

Oštra reagovanja iz RS na najavu revizije

Zvaničnici Republike Srpske i opozicija oštro su reagovali na najavu Bošnjaka da će naredne sedmice podneti zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je sinoć nakon što je bošnjački član Predsedništva BiH najavio podnošenju zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, da je taj zahtev lažan i da očekuje od pravosudnih organa pokretanje krivičnog postupka protiv Bakira Izetbegovića.

Dodik je rekao da Srbi u BiH među bošnjačkim političarima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili EU integracije.

Nakon što je Izetbegović saopštio odluku o podnošenju zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, Dodik je rekao da je taj zahtev lažan jer je podnosi jedan narod u BiH, a ne država BiH.

Najava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će podneti zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid je još jedna u nizu njegovih nerazumnih odluka, izjavio je sinoć predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

„U ovakvoj situaciji, kakva je u BiH, ići sa još jednom situacijom koja ne doprinosi nikakvom smirenju unutar BiH i svađati se sa susedima, potpuno je nerazumno sa pozicije na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović“, rekao je Čubrilović, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica, čija Srpska demokratska stranka učestvuje u radu zajedničkih institucija Federacije BiH i RS, izjavio je tim povodom da je Izetbegović krenuo u rušenje Dejtonskog sporazuma.

„Nemam sumnju, odlučio je ( Bakir Izetbegović) da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH – već društveno politički inat jednog od tri člana Predsedništva“, rekao je Govedarica.

On je ocenio da je ovo početak kraja političke karijere Izetbegovića poručivši mu da zato treba dobro da upamti danasnji datum.

„Odavno ga pozivam da odgovori ukoliko Međunarnodni sud pravde odbije reviziju – hoće li preuzeti odgovornost i podneti ostavku na mesto Predsedništva BiH“, rekao je Govedarica za regionalnu N1 tv.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je ocenio da je odlluka Izetbegovića „vraćanje u prošlost i neće doneti dobro nikome“.

„Sve ono što se retroaktivno unazad vraćamo i radimo, neće doneti nikome dobro“, rekao je Grujičić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kako je najavljeno iz njegovog kabineta u Banjaluci, danas će se obratiti novinarima povodom najave podnošenja zahteva za reviziju presude BiH protiv Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar