U trendu

Osuđeni navijači zbog transparenta koji podstiče na nasilje

ZAGREB – Sud u Zagrebu odredio je danas uslovnu kaznu petorici pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys zbog transparenta kojim su u junu 2020. vređali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i decom.

Petorica navijača osuđeni su na uslovne kazne od šest meseci zatvora, s uslovnim rokom od dve godine, i još jedan navijač na društveno-korisni rad, prenosi Hina.

Svi su priznali krivicu i rekli da su se pokajali zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje.

Uz to, okrivljeni su u odbranama istakli da su volontirali nakon zemljotresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakšavajuću okolnost.

Svi okrivljeni moraju da plate sudske troškve u iznosu od po 500 kuna (66 evra).

Okrivljeni su delo počinili s direktnom namerom, s obzirom na to da su kazneno delo počinili svesno i sopstvenom voljom, zaključio je sud.

Sud je posebno uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalima na zemljotresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihovog ponašanja, saopštio je sud.

Optužnica, podignuta krajem jula 2020. pred zagrebačkim Opštinskim kaznenim sudom, teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka da su se 11. juna oko 21 sat „okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent, koji prema svom sadržaju i izgledu podstiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine“, saopštilo je državno tužilaštvo nakon podizanja optužnice.

Tužilaštvo je dodalo da su šestorica okrivljenih, zajedno s drugim nepoznatim osobama, „motivisani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nameri da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osobama druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent koji je napravio 21-godišnjak“.

Uz to su glasno izvikivali reči koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužilaštvo.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, reč je o nekoliko navijača kluba Dinamo koji su u Zagrebu istakli transparent na kojem je pisalo „J..at ćemo srpske žene i đecu“, uz ustaško slovo „U“.

Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković osudio taj čin istog dana, podseća Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.