U trendu

Otkrivene desetine hiljada prisluškivanih razgovora

Skopsko tužilaštvo objavilo je danas da su kod osobe osumnjičene za falsifikovanje ličnih dokumenata nadjeni i telefonski razgovori za koje još nije utvrdjeno odakle potiču.

„Dobijeni su i prvi izveštaji za sadržinu i kompjutera u kojima se, izmedju ostalog, navodi da postoje desetine hiljada telefonskih razgovora“, izjavio je zamenik tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu Skoplje Jovan Cvetanovski.

Cvetanovski je na konferenciji za novinare rekao da će zbog obimnosti biti potrebno najmanje dva meseca da se utvrdi sadržina razgovora. Veštačenje će obaviti Odeljenje za organizovan kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije.

Slične informacije izneo je sinoć i visoki funcioner vladajuće VMRO DPMNE Antonio Milošoski, koji je, pozivajući se na pisanje provladinih medija, rekao da je pronadjeno 70.000 prisluškivanih razvora što je povezao s tajno snimanim razgovorima koje poseduje lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Provladini mediji pišu i da Zaev poznaje jednog od osumnjičenih i objavljuju fotografiju na kojem se vide njih dvojica, a Milošoski je rekao da je opozicioni lider osumnjičenom dao snimke.

Zaev još nije predao sve prisluškivane razgovore Specijalnom tužilaštvu koje je i formirano da bi istražile kriminalne radnje koje proističu iz razgovora koje je on objavljivao. Opozicioni lider kaže da će razgovore predate tek kad to tužilaštvo bude imalo mogućnosti da ih sigurno zbrine.

Cvetanovski je danas rekao da prva saznaja skopskog tužilaštva pokazuju da postoji osnov za sumnju da su ranije spominjane putne isprave, lične karte, oprema isti kao i oni pronadjeni u pretresu.

Policija je u Skoplju 19. decembra otkrila tajnu radionicu za izradu falsifikovanih ličnih karata i drugih dokumenata. Tajna radionica je otkrivena u okviru istrage koja je preduzeta u predmetu falsikovanih ličnih karti koje je ministru unutrašnjih poslova Oliveru Spasovskom predao novinar Fokusa Ljubiša Arsić.

Novinar Fokusa Ljubiša Arsić, koji je u nedeljniku objavio aferu 30.000 falsifikovanih ličnih karti, došao je u posed 105 falsifikovanih ličnih karti koje je predao ministru policije Spasovskom iz opozicionog SDSM-a.

U tekstu Arsić piše da su na dve lokacije, u jednom skopskom naselju i Štipu bile izradjene desetine hiljada falsifikovanih ličnih karti, od kojih je 105 dostavljeno Fokusu.

Opoziciona SDSM i mediji bliski toj stranci smatraju da je vladajuća VMRO DPMNE uz pomoć falsifikovanih ličnih karata uticala na izborne rezultate, dok VMRO i mediji bliski vladajućoj stranci to odbacuju kao neistinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.