U trendu

Pahor: Dijalog i protesti da, ali bez nasilja

 Predsednik Slovenije Borut Pahor saopštio je danas, povodom nasilja na protestu zbog pooštravanja protivepidemioloških mera u Ljubljani, da neredi ne smeju naići na ravnodušnost, a kamoli na razumevanje ili odobravanje.

Policija je prethodno saopštila da je u sinoćnjim neredima povredjeno sedam policajaca i jedan učesnik protesta i da je oštećena zgrada parlamenta.

Pahor je u saopštenju naveo da je svima poznato da postoje „različita mišljenja o merama za suzbijanje epidemije kovida-19″ i da se“svi različiti stavovi mogu slobodno izraziti na dostojanstven i miran način“.
„Dijalog i protesti da, ali bez nasilja. Moramo biti potpuno jedinstveni u tome, jer nas nasilje sve ugrožava“, poručio je slovenački predsednik, prenela je agencija STA.

On je dodao da je „uvek spreman za dijalog o svim važnim pitanjima za zajednicu“ ali da s pravom očekuje da se njeogovi sagovornici odreknu svakog nasilja.

Na sinoćnjem protestnom skupu u centru Ljubljane protiv pooštravanja anti-kovid mera, prema proceni policije, okupilo se oko 8.000 ljudi a neredi su izbili kada su neki od učesnika kamenicama i flašama gadjali policajce i zgradu skupštine nakon čega je usledila intervencija policije.

Policija je danas saopštila da je zbog učešća u neredima privedeno devet osoba i da je istraga u toku. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, još je u toku pregledanje snimaka sa nadzornih kamera ali se pretpostavlja da su napadači bili organizovani.

Ministar unutrašnjih poslova ranije Aleš Hojs ranije je ocenio da je sinoćnji protest „repriza“ nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih protest pozivale i neke opozicione stranke levice.

Neprijavljeni protest u Ljubljani, prema navodima medija, organizovan je preko društvenih mreža zbog pooštravanja protivepidemijskih mera koje su juče stupile na snagu.

Tim merama je predvidjena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza i odlska na posao, preko ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska lekaru ako nije reč o hitnom slučaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.