U trendu

Pahor povodom Dana otpora pozvao na pomirenje

LJUBLJANA – Slovenija danas slavi Dan otpora protiv okupatora, a predsednik Borut Pahor pozvao je građane da se poštuju, ističući u obraćanju povodom državnog praznika da ono što okuplja naciju treba da nadmašuje ono što je razdvaja u tumačenju novije istorije.

STA prenosi da je današnji praznik podsećanje na 27. april 1941. godine kada je osnovan Oslobodilački front koji je predvodio borbu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, a na političkoj desnici taj datum pominju kao početak komunističke revolucije.

Pahor je poručio da je moguć suživot uprkos različitom pogledu na noviju istoriju.

„Najvažnije je da se slušamo, čujemo i takođe poštujemo jedni druge. Za našu zajedničku budućnost je odlučujuće da svako može da iznosi svoje stavove“, naglasio je slovenački predsednik.

On je rekao da slovenački narod ne sme da zaboravi šta je partizanski pokret, sam i sa saveznicima učinio za naciju i njenu slobodu, a iz čega je kasnije proistekla i slovenačka državnost.

Ceremoniji u predsedničkoj palati prisustvovao je i Marijan Križman, koji predvodi Savez udruženja boraca za vrednosti Narodnooslobodilačke borbe Slovenije (ŽB NOB Slovenije), a Pahor je kritikovao vladu što je odbila da pozove ovo udruženje na današnju centralnu proslavu praznika na Maloj gori, što po njemu nije put ka pomirenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.