U trendu

Pakao na ulazu u Grčku, sa Evzonija vraćeno 780 državljana Srbije (foto)

Na graničnom prelazu Kulata-Promahonas stvorile su se ogromne gužve, a kolona vozila proteže se na 13 kilometara. Prema podacima makedonskog MUP-a, sa granice Bogorodica-Evzoni juče i danas vraćeno je 780 državljana Srbije.

„Čekamo oko 2 sata i prošli smo 2 kilometra, a kolona ispred nas je 13 kilometara“, kaže Kristian Provodovski iz Selenče, koji je krenuo sa porodicom na letovanje, a trenutno je na graničnom prelazu Kulata-Promahonas.

​“Pitao sam policajca koji je razlog za kolonu. Rekao mi je da proveravaju ljude bez kju-ar koda i moraju ručno da popunjavaju formular.

Da sam znao da će biti ovako, od Sofije bih produžio na Sunčev breg jer ovo je katastrofa“, ističe Provodovski za B 92.

Sa Evzonija vraćeno 780 državljana Srbije

Sa grčko-makedonske granice Bogorodica-Evzoni juče i danas  vraćeno je ukupno 780 državljana Srbije i oni su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas, pokazuju podaci makedonskog MUP-a koje je Tanjugu preneo rukovodilac smene na tom graničnom prelazu Dejan Dimitrov.

Nakon što je EU usvojila preporuku o ukidanju privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, 650 državljana Srbije pokušalo je u sredu da uđe na teritoriju Grčke kroz Severnu Makedoniju, dok danas do 10 sati taj broj iznosi 130.

Dimitrov je rekao da se odluke grčkih vlasti menjaju iz minuta u minut, navodeći da je juče granični prelaz Evzoni radio slobodno od 8 do 11 časova ujutro.

Istovremeno, neimenovani policijski službenik grčke granične policije izjavio je Tanjugu da je granični prelaz Evzoni zatvoren u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije i da je na evropskom nivou odlučeno da svi strani državljane koji žele da uđu na teritoriju Grčke, a koji su na listi zemalja preporuke EU, mogu da koriste isključivo bugarsko-grčki granični prelaz Kulata-Promahonas.

Kako je rekao, iako je Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa severa dolaze drumskim putem u Grčku, on trenutno ne poseduje neophodnu opremu za testiranje na zaraženost virusom Kovid-19, za razliku od prelaza Promahonos, pa je, prema njegovim rečima, i to jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren.

„Bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas je znatno manji. Tamo su kapacitet samo po dve trake i sa bugarske i sa grčke strane. Međutim, oni imaju opremu za testiranje i zato što je reč o evropskom koridoru Bugarska-Grčka odlučeno je da taj prolaz bude jedina ulazna tačka za strane državljane u ovom trenutku“, kazao je grčki policajac i dodao da se stvaraju velike kolone automobila zbog malog kapaciteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.