U trendu

Palmer: SAD podržavaju ograničenu ustavnu reformu

SARAJEVO – Specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan Metju Palmer ponovio je američku podršku ograničenoj ustavnoj reformi radi sprovođenja presuda Ustavnog suda i evropske konvencije.

Palmer je to rekao u telefonskom razgovoru sa liderom HDZ BiH Draganom Čoviće, saopšteno je na Tviter nalogu američke Abamsade u Sarajevu.

Navodi se da je Palmer rekao da SAD podržavaju i institucionalni proces Međuagencijske radne grupe (IAWG) koji će ustavne reforme preneti u Parlament BiH.

Palmer je naglasio da civilno društvo i Centralna izborna komisija BiH (CIK) moraju biti uključeni u verodostojan postupak IAWG.

„Kao institucija odgovorna za prsprovođenje Izbornog zakona, o uključivanju CIK-a ne može se pregovarati i ne bi trebalo da se koristiti kao izgovor da se izbegne sprovođenje neophodnih reformi“, rekao je Palmer.

Naveo je da Međuagencijska radna grupa sledi standarde OSCE-a/ODIHR-a koji okuplja lidere u BiH, institucije i druge zainteresovane strane da se dogovore i predlože parlamentu reformu izbornog zakonodavstva za napredak BiH na evropskom putu, kao i poboljšanju integriteta izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.