Palmer se nada da će DPS biti konstruktivna opozicija

PODGORICA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer pohvalio je mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Crnoj Gori i dodao da je to pozitivan primer za region.

U video razgovoru sa predsednikom Milom Đukanovićem, Palmer je izrazio nadu da će Demokratska partija socijalista igrati konstruktivnu ulogu u opoziciji, saopšila je Ambasada SAD u Podgorici na svom tviter nalogu.

Kako je preneo portal RTCG, Palmer i Đukanović su razgovarali i o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima od buduće kohabitacije, daljoj ulozi crkve i nastavku saradnje dve zemlje.

Đukanović je, navodi se, zahvalio američkom zvaničniku na inicijativi za posetu Crnoj Gori u ovom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dve prijateljske i partnerske zemlje.

Ponovio je očekivanje da će nova vladajuća većina sprovesti u delo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima.

Na interesovanje Palmera u pogledu dalje saradnje i komunikacije dve zemlje u uslovima kohabitacije, Đukanović je rekao da je partnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti.

On je pozdravio nameru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća.

„Dalja podrška SAD, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava.Ta podrška i do sada je bila veoma važna“, istakao je Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.