U trendu

Papa Franja poručio mladima da slede svoje snove

ATINA – Papa Franja završio je danas svoju posetu u Grčkoj, ohrabrujući mlade ljude da slede svoje snove i da ne budu u iskušenju, kako je naveo, današnjih potrošačkih „sirena“ koje obećavaju laka zadovoljstva.

Papa se sastao sa učenicima katoličke škole u Atini u svom poslednjem događaju tokom petodnevne posete Kipru i Grčkoj, kojim je dominirala njegova zabrinutost za nevolju migranata koji traže ulazak u Evropu, prenosi agencija AP.

On je ponovio zajedničku temu koju je pokrenuo s mladima, podstičući ih da ostanu čvrsti u svojoj veri, čak i kad sumnjaju, i odupru se iskušenju da slede materijalističke ciljeve.

Naveo je Homerovu Odiseju i iskušenje koje su predstavljale sirene koje su „svojim pesmama očarale mornare i naterale ih da se razbiju o stene“.

„Današnje sirene žele da vas šarmiraju zavodljivim i upornim porukama koje se usredsređuju na laku dobit, lažne potrebe konzumerizma, kult fizičkog zdravlja, zabave po svaku cenu“, rekao je papa Franja i dodao da je sve to poput vatrometa: na trenutak se rasplamsa, a onda se pretvori u dim.

Među onima koji su pozdravili papu bila su i dva studenta migranta, uključujući 18-godišnju sirijsku izbeglicu Abuda Gabroa, koji je papi rekao da je njegova porodica pobegla iz Alepa 2014. godine nakon što je bomba eksplodirala u njihovoj kući.

„Bilo je teško biti na steni bez vode i hrane, čekati zoru i brod obalne straže da nas spasi“, rekao je Gabro.

Poglavar rimokatoličke crkve je slušao njegovu priču, „pravu modernu odiseju“ i izrazio zahvalnost što su on i njegova porodica uspeli da sigurno dođu u Grčku.

„Smisao života se ne nalazi tako da ostaneš na plaži čekajuci da vetar donese nešto novo. Spas je na otvorenom moru, u isplovljavanju, u potrazi, u potrazi za snovima, stvarnim snovima, onima koje sledimo otvorenih očiju, onima koji uključuju napor, borbu, iznenadne oluje“, poručio je papa i dodao da zato ne treba da budu paralisani strahom, već da „sanjaju veliko i zdravo.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar