U trendu

Papa prihvatio Bozanićevu ostavku, novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša

 Katolički poglavar papa Franja prihvatio je ostavku kardinala Josipa Bozanića čime je novi zagrebački nadbiskup postao njegov ranije imenovani naslednik u nadbiskupiji Dražen Kutleša, saopštila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

„Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnog upravljanja Zagabačkom nadbiskupijom. Naslediće ga Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije“, navodi se u saopštenju.

Hrvatski mediji ističu da će Bozanić za godinu dana napuniti 75 godina, a da u skladu s dosadašnjom praksom, biskup koji napuni 75, šalje ostavku papi koju on može, ali ne mora da prihvati. Kardinal Bozanić je to učinio godinu dana ranije.

U saopštenju za javnost, Bozanić je naveo da je zbog narušenog zdravlja i „novih okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsednik NHB nadbiskup koadjutor smatrao činom ljubavi prema Crkvi da zamoli Svetog oca da što pre prihvati“ njegovo odreknuće.

On je najavio da će liturgijski početak službe novog zagrebačkog nadbiskupa biti u subotu, 29. aprila.

Kutleša je rođen 25. septembra 1968. u Tomislavgradu u BiH.

Papa Franja ga je još u februaru ove godine imenovao za Bozanićevog naslednika, odnosno koadjutora Zagrebačke nadbiskupije.

Prethodno je izabran za splitsko-makarskog nadbiskupa 11. jula 2020, a u službu je stupio 13. maja 2022. U oktobru 2022. je izabran za predsednika Hrvatske biskupske konferencije.

Jutarnji list piše da Kutleša slovi kao papin čovek i njegova osoba od poverenja.

U tekstu ga opisuju kao samozatajnog diplomatu i vrlo marljivog pravnika s izuzetnim vezama unutar samog Vatikana, čime se uzdiže iznad svih postojećih biskupa u Hrvatskoj.

List navodi da je socijalno osetljiv, pametan i spreman na dijalog.

O Bozanićevom odlasku s najvažnije pozicije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, spekuliše se poslednjih nekoliko godina, uz ocene da će njegov odlazak značiti slabljenje jake konzervativne, nacionalističke struje u hrvatskoj Crkvi.

Bozanić je imenovan na mesto zagrebačkog nadbiskupa 1997. a papa Ivan Pavle Drugi imenovao ga je kardinalom 2003. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.