U trendu

Parlament odbacio konzervativni predlog zakona o abortusu

BRATISLAVA – Slovački parlament danas je malom većinom odbacio predlog konzervativaca o novom zakonu o abortusu kojim bi se uvele dodatne administrativne restrikcije.

Predlog zakona, koji su oštro kritikovale slovačke grupe za zaštitu prava žena, odbačen je sa 59 glasova „protiv“ i 58 glasova „za“, javlja Rojters.

„Naš predlog da se pomogne trudnim ženama nije prošao… Za šest meseci ponovo ćemo podneti naš predlog“ parlamentu na usvajanje, rekla je Ana Zaborska, poslanica OLANO – hrišćanske unije.

Predlogom zakona slovačkih konzervativaca ženama bi se i dalje dozvoljavalo da prekinu trudnoću u prvih 12 nedelja, ali bi im za to bila potrebna dodatna papirologija i navođenje razloga zašto žele abortus.

Klinikama koje obavljaju abortus bilo bi zabranjeno oglašavanje, a obavezni period čekanja pre sprovođenja postupka bio bi udvostručen na 96 sati.

Predlogom zakona zahtevala su se dva odvojena medicinska mišljenja iz različitih institucija, umesto jedne kako je sada, što bi, kako navode protivnici ovog zakona, ženama moglo da oteža abortus, posebno siromašnijim ženama u ruralnim sredinama.

„To je eklatantan pokušaj ograničavanja prava ženama na
abortus“, izjavila je Adrijana Lamackova, pravna savetnica u Centru za reproduktivna prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar