Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju o BiH – punu opomena

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je u sredu uveče Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kojom je BiH upozorena da više ne može da prolongira sprovođenje preporuka tog tela, prenosi televizija BiH.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za sprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest meseci pre opštih izbora, prenosi Fena.

Ocenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na opštim izborima nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmene koje zahteva sprovođenje odluka Ustavnog suda vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Takođe se zahteva hitno sprovođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) pre sledećih opštih izbora.

Parlamentarna skupština SE izrazila je zabrinutost zbog nepoštovanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne sprovede odluku Suda BiH o uknjiženju vojne imovine na državu, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sistemu pravosuđa i tužilaštva, policiji i administraciji, sankcionišu političku korupciju, podmićivanje i trgovanje uticajem, kako na državnom tako i na entitetskom nivou i usklade različita primenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije, prenosi Fena.

Potrebno je usvojiti i novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnom nivou, ili Apelacioni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom veću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sistema u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.