U trendu

Patrijarh: Amfilohije podigao duh i ugled svog srpskog imena

PODGORICA – Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da je mitropolit Amfilohije bio pokretač svih obnova u Crnoj Gori i da će zato i zbog svega što je učinio njegovo ime biti upisano zlatim slovima u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći na odru mitropolita , patrijarh je rekao da je Amfilhije imao snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i da podigne duh i ugled svog srpskog imena, koje je prethodna vlast smanjila na nacionalnu manjinu.

Mitropoit, rekao je patrijarh, pripada plejadi bogoslova uvaženih u celom pravoslavlju.

Odlazak mitropolita, poručio je, ostavlja veliku prazninu u Crkvi i Crnoj Gori, otisao je, kazao je, kada je bio najpotrebniji i Crkvi i narodu.

„Nadamo se da će svojim molitvama izmoliti da se prilike u Crnoj Gori reše na najbolji i najkorisniji način za srpski i drugi narode“, rekao je patrijarh.

Poručio je da narodu ostaje da sledi duh mitropolita da služe bratoljublju, svom otočastvu i svom rodu.

Patrijarh je posebno istakao ljubav koju je mitroplit u srcu nosio prema Kosovu i Metohiji i podsetio na njegovu veliku želju da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu.

„Neka ovo bude njegov amanet vernom srpskom narodu i Crnoj Gori“, naveo je patrijarh i dodao da će mitropolit tamo „gđe cemo svi jednog dana biti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.