U trendu

Patrijarh Porfirije u Doboju: Mir je put srpskog pravoslavnog naroda

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije izjavio je večeras u Doboju je mir put srpskog pravoslavnog naroda.

On je rekao i da je važno da „Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri“.

„Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu, jer je Jevadjelje naš život“, kazao je patrijarh srpski posle večernje liturgije (doksologije), koja je služena u dobojskoj crkvi Svetih apostola Patrijarha i Pavla.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je „srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja gospodnjeg došao u Republiku Srpsku“.

Srpski patrijarh je podsetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao.

„Zajedno smo odrasli, školovali se i službovali, a na ovim prostorima, što je važnije, osećam duhovne korijene, jer su svi moji crpili snagu u veri pravoslavnoj“, rekao je Porfirije.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih pravoslavnih praznika.

„Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja“, kazao je Fotije.

Prema njegovim rečima, potrebno je jedinstvo crkve i države za dobrobit srpskog naroda.

Porfirije je prvi srpski patrijarh koji je posetio Doboj posle 83 godine, a to je ujedno i prva zvanična poglavara SPC-a nakon njegovog izbora na ovu poziciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.