U trendu

Pavlopoulos: Evropska integracija je imperativ

ZAGREB – Evropska integracija je imperativ i dužnost, rekao je u sredu grčki predsednik Prokopios Pavlopoulos na predavanju održanom na Zagrebačkom univerzitetu i založio se za snažniju integraciju Europske unije.

„To je imperativ, da imamo evropsku integraciju, što je dužnost prema očevima osnivačima, stanovnicima EU-a i ostatku čovečanstva“, rekao je grčki predsednik Prokopios Pavlopoulos na predavanju pod nazivom „Nužnost evropske integracije“, prenosi hrvatska agencija HINA.

Pavlopoulos se založio za veću privrednu, monetarnu i sigurnosnu integraciju EU i za zajedničko vođenje evropske spoljne politike, što bi osiguralo status globalne sile za Evropsku uniju.

„Moramo izgraditi Evropu koja neće imati centrifugalne, već centripetalne sile. Koja će učiniti ljude koji se pridružuju ponosnima, a ne da imamo evroskeptike“, istaknuo je grčki predsednik dodavši da Evropa više nije privlačna i da nema socijalnu državu, odnosno da nedostaje princip solidarnosti, koji se nalazi u ugovorima EU.

Grčki predsednik rekao je da su za evropsku integraciju i globalnu ulogu ključna dva „stuba“: zajednička spoljna i sigurnosna politika, i ekonomska politika.

„Fokusirali smo se na ekonomiju pa nas u ključnim trenucima nije bilo za ljude i čovečanstvo“, rekao je Pavlopoulos, i dodao da Evropa u kritičnim trenucima nije imala spoljnu i sigurnosnu politiku, navevši primer Bliskog istoka.

Druge sile su zainteresovane za Bliski istok zbog geostrateških razloga, a EU, koja bi bila prisutna zbog humanitarnih razloga, nije imala svoju politiku, istaknuo je Pavlopoulos, prema kojemu je „puno toga moglo biti izbegnuto“ da je EU imala aktivnu politiku na tom području.

„Europa mora biti globalna sila“, istaknuo je grčki predsednik, dodavši da nema druge sile koja može delovati na principu demokratije i zaštite ljudskih prava.

Pavlopuolos je izjavio da snažna Evropska unija ne postoji bez snažne evrozone i založio se za osnivanje Europskog monetarnog fonda, istakavši da Međunarodni monetarni fond (MMF) pri sprovođenju svojih mera traži devaluaciju valute, što je nemoguće kod evrozone.

Predlog stvaranja Evropskog monetarnog fonda iz postojećeg Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji bi bio pod kontrolom Evropskog parlamenta, iznela je i Evropska komisija, s čime se složila šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

(Tanjug)

Napišite komentar