U trendu

Pažin: Dijalog o Zakonu uglavnom o imovinsko-pravnim pitanjim

VAŠINGTON – Dijalog crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se naredne nedelje nastavlja na ekspertskom nivou, biće usredsređen na – kako se očekuje – članove Zakona o slobodi veroispovesti koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja, izjavio je potpredsednik crnogorske vlade Zoran Pažin.

Prema njegovim rečima, bilo bi razumno očekivati da se razgovor fokusira na članove 62 i 64 koji su sporni i koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja.

Pažin je u intervjuu za Glas Amerike rekao da argumentovani razgovor sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi veroispovesti, može dovesti do obostrano prihvatljivog rešenja, posebno ukoliko postoji dobra volja na obe strane.

„Siguran sam da ekspertski nivo razgovora podrazumeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani. Verujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i strpljenjem, može doći do rešenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koja će nas usmeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori“, rekao je Pažin.

On je dodao da je pravni poredak Crne Gore crvena linija koja ne sme da se pređe.

„Takođe, crvena linija je potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili veru budu na jednako pravan način tretirani, da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i verskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane“, rekao je Pažin.

Prema njegovim rečima, u Americi postoji visok stepen razumevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.