U trendu

Penava: Odvojeni modeli školovanja u Vukovaru po zakonu

VUKOVAR – Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je danas kako su na zakonu utemeljeni odvojeni modeli po kojima se hrvatska i srpska deca u tom hrvatskom gradu školuju i pohađaju obdaništa, pa je pitanje da li će takav model ubuduće biti promenjen.

„Odvojeni modeli školovanja nisu moj lični izbor. Mislim da bi trebalo da deca budu zajedno, trebalo bi im biti omogućeno učenje svog jezika, istorije, kulture, o kojoj god da je manjini reč. Ali, to bi trebalo raditi nakon odvijanja redovnih programa“, rekao je Penava nakon obilaska energetski obnovljenog obdaništa u Borovu naselju.

Dodao je i kako bi trebalo da se deca zajednički druže, sprijatelje i provode vreme zajedno, prenosi Hina.

U energetsku obnovu dečjeg vrtića u Borovu naselju uloženo je više od 200.000 evra, pa bi sada troškovi grejanja trebalo da budu smanjeni za oko 60 odsto.

Dečje obdanište u Borovu naselju pohađaju deca po oba programa – hrvatskom i srpskom – pri čemu u kompleksu vrtića imaju odvojene prostorije za svaki od programa.

Prošle nedelje je održana burna sednica Gradskog veća Vukovara o mogućnosti proširivanja osiguranih individualnih i kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru, ali još nije bilo reakcije hrvatskog prmijera Plenkovića na te odluke, rekao je Penava novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.