U trendu

Penava: Odvojeni modeli Å¡kolovanja u Vukovaru po zakonu

VUKOVAR – Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je danas kako su na zakonu utemeljeni odvojeni modeli po kojima se hrvatska i srpska deca u tom hrvatskom gradu Å¡koluju i pohađaju obdaniÅ¡ta, pa je pitanje da li će takav model ubuduće biti promenjen.

„Odvojeni modeli Å¡kolovanja nisu moj lični izbor. Mislim da bi trebalo da deca budu zajedno, trebalo bi im biti omogućeno učenje svog jezika, istorije, kulture, o kojoj god da je manjini reč. Ali, to bi trebalo raditi nakon odvijanja redovnih programa“, rekao je Penava nakon obilaska energetski obnovljenog obdaniÅ¡ta u Borovu naselju.

Dodao je i kako bi trebalo da se deca zajednički druşe, sprijatelje i provode vreme zajedno, prenosi Hina.

U energetsku obnovu dečjeg vrtića u Borovu naselju uloÅŸeno je viÅ¡e od 200.000 evra, pa bi sada troÅ¡kovi grejanja trebalo da budu smanjeni za oko 60 odsto.

Dečje obdaniÅ¡te u Borovu naselju pohađaju deca po oba programa – hrvatskom i srpskom – pri čemu u kompleksu vrtića imaju odvojene prostorije za svaki od programa.

ProÅ¡le nedelje je odrÅŸana burna sednica Gradskog veća Vukovara o mogućnosti proÅ¡irivanja osiguranih individualnih i kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji ÅŸive u Vukovaru, ali joÅ¡ nije bilo reakcije hrvatskog prmijera Plenkovića na te odluke, rekao je Penava novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.