U trendu

Pendarovski: Otvaraju se nove mogućnosti za duhovni rast Ohridske arhiepiskopije

SKOPLJE – Makedonski predsednik Stevo Pendarovski ocenio je danas da odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) doprinosi ispravljanju „istorijskih nepravdi“ i otvara mogućnosti za nov i neopterećen duhovni rast Ohridske arhiepiskopije.

On je čestitao arhiepiskopu Stefanu i građanima pravoslavne ispovesti to što je, kako je naveo, jednoglasno doneta odluka Sabora SPC za sticanje autokefalnosti MPC-OA, prenosi MIA.

„Ovo je radosna vest za izgradnju zemlje pravoslavne veroispovesti, koja sledi odluku Vaseljenske patrijaršije o prijemu naše crkve u kanonsko jedinstvo i evharistijsko zajedništvo“, naveo je Pendarovski.

On je dodao da veruje da će se ceo proces priznavanja autokefalnosti MPC-OA uskoro okončati uz dobijanje tomosa vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što će, kako je naveo, doprineti ostvarivanju jednog od makedonskih nacionalnih interesa, ali i napretku i pomirenju u makedonskom društvu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar