U trendu

Pendarovski sa đacima o kompjuterskim veštinama

BEOGRAD – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u okviru samitu Macedonia 2025 posetio je đake u kancelarijama „Mladi Hab“, i zajedno sa njima, koji su započeli program Code.org, učio kako da koristi savremenu tehnologiju, aplikacije i programe.

Đaci iz osnovnih škola u Skoplju koji već pohađaju „Mladi Hab“ pokazivali su Pendarovskom kako da napravi robot, pa su zajedno napravili ženski robot koji hoda, dok je u pozadini makedonska zastava.

Takođe, đaci su pokazivali i druga stečena znanja u okviru „Mladi Hab“ koja je u partnerstvo sa Macedonia 2025 pokrenuta i u Severnoj Makedoniji, pored 120 drugih zemalja u kome je već prisustna kroz Code.org i „Hour of Code“.

Pendarovski je bio vidno iznenađen veštinama koje posuduju mladi đaci, te je zajedno s njima pratio kako rade na aplikacijama, pokreću nove aplikacije, obogačuju kompjuterske i onlajn igrice i kreiraju raznorazne figure kroz digitalne tehnologije.

Tim povodom je predsednica Code.org i osnivač „Hour of Code“ Alis Štajnglas rekla da su kompjuterske poslove oblast u kojoj se najviše nude nova radna mesta danas u svetu.

„Svet se menja i svako dete danas ima mogućnosti da bude deo tog procesa, da bi razumeo kako kompjuter radi, kako internet funkcioniše, a takođe da budu sposobni da kreiraju svoje aplikacije i svoje veb stranice“, istakla je Štajnglas.

Ona je kazala da ceo proces započinje izučavanjem kompjuterskih nauka u školama, te da je predsednik Pendarovski danas obišao đake koji izučavaju nove tehnološke veštine kako bi pružio podršku mladima.

„Pendarovski je ovde kako bi ohrabrio đake i mlade da se bave kompjuterskim naukama“, istakla je ona.

Kako je navela, sve ove tehničke i tehnološke veštine koje želimo dostići su pomognute od strane Macedonia 2025, a sve to u cilju pružanja podrške u izučavanju kompjuterskih nauka, data nauka, kriptovanja i sve druge tehnološke veštine koje doprinose u kreiranju radnih mesta budućnosti.

Član borda Macedonia 2025 i menadžer softverskog inženjeringa u Majkrosoftu, Kati Iceva, rekla je da pokušavaju u regionu da sprovedu novi obrazovni pristup o izučavanju kompjuterskih nauka i veština.

„Formalno u školama se uče kompjuterske nauke i izučava informatika, međutim kod nas, kao i u mnogim zemljama sveta veoma je teško da se informatika i kompjuterske veštine postave kao osnovni predmeti zato što taj proces zahteva promenu obrazovnog pristupa“, naglasila je Iceva.

Ona je podsetila da su danas na samitu Macedonia 2025 diskutovali o tome koliko su važne digitalne inicijative za buduće profesije.

„Pendarovski je, današnjim primerom izučavanje kompjuterskih veština sa đacima, uvrstio sebe u deset svetskih lidera poput bivšeg američkog predsednik Baraka Obame, Džastina Trudoa i pape Franje koji su bili deo programa „Hour of Code“, zaključila je Iceva i dodala da to pomaže u podizanju svesti društva o potrebi za izučavanje kompjuterskih veština od malih nogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.