U trendu

Pendarovski: Treba nam Samit zemalja ZB o proširenju EU

SKOPLJE – Severna Makedonija, Albanija i druge zemlje regiona treba da nastave evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji, poručio je makedonski predsednik Stevo Pendarovski tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim kolegom Ilirom Metom.

Pendarovski predlaže da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome će se razgovarati o proširenju EU i o dobrosusedskim odnosima i na kome bi se odbacile sve alternative evropskim integracijama.

Kako je rekao, ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bi bila Severna Makedonija.

Oba predsednika saglasila su se da nastave da ohrabruju političke faktore u sprovođenju evropske agende, a sa druge strane da ubede evropske lidere da su pregovori sa zemljama regiona ulaganje u stabilnosti i prosperitetu.

Odnose između Skoplje i Tirane makedonski predsednik je ocenio kao odlične, a međudržavnu saradnju intenzivnu i plodonosnu.

Pendarovski i Meta su ocenili da treba da se nastavi putem dobre političke saradnje, ali da se u budućnosti fokusira ekonomski razvoj.

Makedonski predsednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Albaniji gde se, pored sastanka sa Metom, susreo i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.