Perović negirao umešanost crkve u izbore u Nikšiću

PODGORICA – Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović negirao je bilo kakvu umešanost Srpske pravoslavne crkve u izborni proces u Nikšiću, partijske programe i pozive upućene građanima.

Perović je agenciji MINA kazao da je van svake pameti i bez ikakvog dodira sa istinom poistovećenje crkve sa bilo kakvim partijama i političkim listama na završenim ili nekim narednim lokalnim ili parlamenrnim izborima u Crnoj Gori.

Kako je rekao, kontekst prošlogodišnjih parlamentarnih izbora je svima jasan i neponovljiv, a vidljiv je u više puta ponovljenom pozivu crkve upućene građanima da ne glasaju one koji političkim delovanjem stoje iza bivšeg spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Ni tada SPC nije stala na stranu neke od lista, odnosno svaka od tri liste koje su osvojile većinu na tim izborima podržale su borbu crkve protiv ovog lošeg zakona”, naveo je Perović.

On je kazao da su pitanje stila, forme i dinamike nečijeg delovanja, kao i promocija sopstvene ljubavi prema crkvi i tradiciji, opredeljivali građane da glasaju ili ne glasaju za nekog.

Perović je istakao da crkva nije formirala političke partije, pisala program, niti ona, u sekularnom društvu, ima takvu moć.

Kako je naveo, u određenom istorijskom i društvenom momentu potreba crkve i vernika je imala neverovatan stepen podudarnosti sa potrebom i izbornom programom nekih političkih lista i koalicija.

“Iako je atmosfera nezaboravnih litija još uvek prisutna u narodu, i verujem da će ona biti prisutna i dalje, eparhija SPC i njeno sveštenstvo nije imalo nikakve veze sa proteklim lokalnim izborima u Nikšiću, sa izbornim programima, ni sa političkim pozivima upućenim građanima”, saopštio je Perović.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za to je promenjeni Zakon o slobodi veroispovesti u parlamentu, a drugi, mnogo važniji, životna potreba crkve da se ne poistovećuje sa partijom ili koalicijom.

“Sve i kada bi postojala neka idealna partija koja okuplja baš sve građane i tada bi crkva imala potrebu da kaže da je njen program i njena platforma šira i veća od bilo kakve zemaljske politike”, istakao je Perović.

On je kazao da je tačno da su i na izborima u Nikšiću među predvodnicima nove većine, koja je nadglasala prethodnu vlast, dominantno verujući ljudi, koji ne skrivaju svoju crkvenost.

Tačno je, dodao je, da je episkop Joanikije tokom predizborne kampanje u Sabornom hramu u Nikšiću dočekao predsednike vlade i Skupštine, da je patrijarh srpski Porfirije nekoliko dana pred izbore dočekao lidere Demokratskog fronta, ali da su to ili domaćinski odazivi crkvenih pastira na inicijative koje su imali njihovi gosti, a ne obrnuto.

Perović je kazao i da mediji imaju pravo na izražavanje sopstvene percepcije.

“Ali sve što aludira na postojanje političkih dioba unutar jedinstvene crkve, pa se još kao takvo plasira pre i nakon izbora, ne može se oceniti kao racionalno i objektivno”, rekao je Perović i pozvao ih da ubuduće na taj način ne tretiraju odnos crkve prema političkoj sceni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.