U trendu

Petković:Incko se uplašio dolaska u Narodnu skupštinu RS

BANJALUKA – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema nameru da podnosi izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu, piše banjalučki Glas Srpske.

To proizlazi iz poruke OHR-a da su svi izveštaji visokog predstavnika objavljeni na veb stranicama UN i OHR-a, kao i da su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske.

Incko je pozvan da dođe u NSRS i poslanicima podnese izveštaj o svom radu.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković kaže da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz Srpske.

“ Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izveštaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Verujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom telu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili“, kaže Petković.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da se radi o „bezobraznoj“ konstataciji OHR-a.

„Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savetu za implementaciju mira isto tako rekao“, naveo je Mazalica.

Iz opozicionog PDP-a su naveli da bi voleli da je Incko došao u Narodnu skupštinu, gde bi mu, ističu, rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom.

Politikolog Vojislav Savić rekao je da ovakav način komunikacije OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je reč o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.