U trendu

Petković: Usvajanje zakona odgovor na Inckovu samovolju

BANJALUKA – Potpredsednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da usvajanje dva zakona koji će se naći danas pred poslanicima predstavlja odgovor RS na „samovolju odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka“.

Petković je objasnio da usvajanjem tih zakona u RS žele da stave Inckov, kao je rekao, „oktroisani zakon“ o kažnjavanju negiranja genocida van pimene.

„Odgovor RS na ovakav oktroisani zakon, odnosno Inckovu samovolju, ogledaće se u novom krivičnom delu, a to je narušavanje ugleda Republike Srpske i njenog naroda. Svako ko ponizi izvrgne poruzi RS ili njene narode, odgovaće krivično. U najtežem obliku tog dela, ako želi da promeni ustavno uređenje RS, može dobiti čak do 15 godina zatvora“, naglasio je Petković gostujući na RTS.

Novi zakon, kako je dodao, predviđa da policija Republike Srpske neće sarađivati sa institucijama na sprovođenju Inckove odluke, dok je MUP obavezan da pruži svu moguću zaštitu građanima RS.

Ističe da je veoma zadovoljan sabornošću stranaka u RS i navodi da su predlagači zakona svi poslanički klubovi.

„BiH je u svojoj najvećoj posleratnoj krizi. Kako ćemo izaći iz nje, to će se videti. RS neće sedeti skrštenih ruku“, poručio je Petković.

On je istakao da je obustava rada svih srpskih predstavnika u institucijama BiH samo prvi korak.

On je nagovestio da bi naredni koraci mogli da budu kolektivne ostavke svih i povlačenja iz Sarajeva.

„Onda ćemo doći u jednu potpuno nefunkcionalnu BiH i možda je to početak kraja BiH“, upozorio je Petković.

Skupstina Republike Srpske održaće danas posebnu sednicu povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Poslanici će raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli sprovođenje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, kao i da svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.