U trendu

Petrov predlaže jedinstvenu vladu HDZ, SDP i Mosta

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je danas da je ta stranka vodećim koalicijama u Hrvatskoj okupljenim oko Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) preložio formiranje jedinstvene vlade.

„To je jedini uslov, a Most može da bude moderator“, rekao je Petrov na konferenciji za novinare na kojoj je javnost izvestio o današnjem početku razgovora s čelnicima SDP i HDZ, stranaka koje ne mogu da formiraju vladu bez podrške Mosta.

Petrov je rekao da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno jedinstveno i da bi svako drugo rešenje u ovom trenutku, što se tiče Mosta, bila prevara birača.

„U Mostu smo prevladali svetonazorske podele, heterogenost smo stavili sa strane, jer prioritet u Hrvatskoj je ekonomska situacija. Tako smo danas istupili i prema HDZ-u i prema SDP-u. Očekujemo da to razumeju i prihvate barem na dve godine“, naglasio je Petrov.

Dodao je da bi se prema njihovom planu prvo dogovarale reforme, a tek onda mandatar. Petrov, međutim, nije želeo da kaže šta su mu na predlog rekli lideri SDP i HDZ, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.

Most je na nedeljnim izborima osvojio 19 mandata, a reč je o regionalnoj stranci koja postoji tek dve godine i vodi je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Od njih će zavisiti formiranje buduće vlasti jer koalicije okupljene oko vodećih stranaka, HDZ i SDP, nisu uspele da osvoje većinu za formiranje vlasti.

HDZ ima 59 mandata, a SDP 56, s tim da računa na još tri mandata Istarskog demokratskog sabora i najmanje šest manjinskih poslanika, među njima tri srpska.

U javnosti se po objavljivanju rezultata nedeljnih izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa levog centra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.