U trendu

Picula: Pitanje kako nova većina vidi odnose sa susedima

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da se Evropska unija nada da će nova Vlada u Crnoj Gori biti formirana u ustavom predviđenim rokovima i ocenio da će se suočavati s istinskim problemima države.

On je ukazao da je ovo je prvi put da u Crnoj Gori dolazi do tranzicije moći, da je opozicija je dobila priliku da formira novu Vladu i da dojucerasnja vlast treba da pripremi sebe da postane opozicija u narednom periodu.

„To je na neki način demokratski proces, ali u crnogorskom slučaju ima dosta pitanja koja se postavljaju zbog prirode opozicije, kako oni shvataju odnose sa susedima, Srbijom Kosovom, svima… Apsolutno je prirodno pitati“, rekao je Picula na regionalnoj onlajn konferencija “Vrijeme izazova – kohezija Berlinskog procesa i integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, koju je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori.

Naveo je da priključenje Evropskoj uniji nikada nije jednostavno, ali da je poruka koja se šalje Zapadnom Balkanu jasna – nema drugog puta osim puta ka EU i to je nešto na čemu mora da se radi.

Bivši šef hrvatske diplomatije dodao je da za EU „ključna i posvećenost partnera na Zapadnom Balkanu“.

“Moramo da čujemo jasnu poruku: Evropa je naš strateška cilj. To i jeste tako, tako nešto ne sprečava partnerstvo sa Kinom ili drugim zemljama, ali moramo da čujemo tu jasnu poruku što mora da bude praćeno i odgovorajućim promjenama u tim zemljama”, naveo je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar