U trendu

Picula:U Briselu zavladalo vreme blokada

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da je trenutno u Briselu zavladalo vreme raznoraznih blokada i korišćenja veta, ali veruje da takva situacja nije dugoročno održiva, jer šalje lošu poruku zemljama u procesu proširenja.

„Blokadama se šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja, obeshrabruju se i otvara prostor za još veći uticaj vanevropskim faktorima koji nemaju iste vrednosti kao EU. Bez obzira na aktuelne (ne)prilike, Crna Gora kao predvodnik pristupnog procesa u regionu mora zadržati fokus na reformama. Kapaciteta i naše podrške za to svakako ima“, naveo je Picula za pdgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nema formalnu polugu da odblokira veto jer je za to potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

„I ovaj primer daje za pravo svima onima koji se zalažu da se deo spoljnopolitičkih odluka donosi kvalifikovanom većinom“, rekao je Picula.

Veruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva, jer se, kako kaže, blokadama šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja.

„Nažalost, inicijalni plan za otvaranje međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije postignut“, rekao je Picula za Pobjedu.

Podsetio je da su Zaključci ministara EU o proširenju zemalja Zapadnog Balkana juče blokirani i nisu usvojeni, iako se to očekivalo.

Prema njegovim rečima, ministri su juče „samo ovlaš“ dotakli Nacrt zaključaka o Zapadnom Balkanu, a pitanje otvaranja pregovora s Albanijom je takođe ostavljeno po strani.

Dodao je da velike zamerke na vladavinu prava u Albaniji ima više članica EU, a posebno Francuska, Holandija i Švedska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.