U trendu

Pisonero bez komentara na izjave Đukanovića

PODGORICA – Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez nije želela da komentariše obraćanje predsednika Mila Đukanovića na godišnjoj konferenciji za novinare, ali je ponovila stav Komisije o potrebi napretka u reformi vladavine prava i dijalogu o izborima u pravosuđu, pišu podgoričke Vijesti.

Đukanović je, naime, juče novnarima rekao da se može čutio šta o DPS-ovom bojkotu parlamenta kažu vropski partneri, ali bi, dodao je, više voleo da je čuo koju reč od predstavnika EU na temu, kako je naveo, „brutalnog ignorisanja“ preporuka Venecijanske komisije prilikom usvajanja izmena tužilačkog zakona.

Vijesti podsećaju da je poslanik Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik, upozorio u ponedeljak na bojkot DPS-a, rekavši da se tako „ne rešavaju stvari u Evropi“.

Izvestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula, kazao je da je od izuzetne važnosti da Skupština funkcioniše „kao centralno mesto demokratskog političkog delovanja“.

Portparolka EK, Ana Pisonero Hernandez, nije želela da komentariše Đukanovićeve reči, ali je za Vijesti ponovila stav EK o izmenama Zakon o državnom tužilaštvu, izrečen nakon glasanja u Skupštini.

„Verujemo da će Crna Gora kao prioritet postaviti razmatranje svih preostalih pitanja istaknutih u dopunskom mišljenju VK o revidiranom nacrtu izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, posebno kad je reč o prevremenom razrešenju svih članova Tužilačkog saveta….“, navela je Pisonero.

Ukazala je i da bi napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena merila za poglavlje 23, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformi vladavine prava i da se uključi u međupartijski dijalog o ključnim imenovanjima u sudstvu.

Đukanović je ocenio i da nova vlast izmenom tužilačkog zakona želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad sistemom vlasti.

On je juče saopštio da neće potpisati izmenjeni Zakon o državnom tužilaštvu i da će ga vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.